Licenciranje softvera

Kao što svi znate ova tema je veoma aktuelna zadnjih dana. Naše državne institucije su krenule “grlom u jagode” u ovaj projekat, ne razmišljajući o posljedicama za obične građane, koji silom ili milom moraju licencirati softver, odnosno platiti veliku sumu novca za privilegiju korištenja svakodnevnog softvera. Niko ne razmišlja od čega će to građani i firme platiti.

Ne ulazeći u dalju diskusiju o vlasničkom i slobodnom softveru (jedan od ciljeva našeg udruženja je promovisanje Free i open source softvera), potrebno je pojasniti par stvari.

 • Sav softver zaštićen je copyright zakonima kao i svako drugo autorsko djelo.
 • Ovisno o želji autora softvera, mogu postojati određena ograničenja za korištenje i daljnju distribuciju softvera. Ta dodatna ograničenja moraju biti u skladu sa zakonom.
 • Većina free i open source softvera ne postavlja nikakva ograničenja za korištenje softvera, tako da vam ne treba licenca za korištenje takvog softvera
 • U najvećem broju slučajeva, “komercijalni”, odnosno vlasnički softver, postavlja značajna ograničenja za korištenje i distrubuciju softvera. Odnosno, vi kupnjom vlasničkog softvera samo kupujete pravo na korištenje, softver nije vaš i ne možete sa njim raditi sve što želite ili ono što vam autor nije dozvolio. Nagradno pitanje je: ako kupite knjigu, da li vam prodavac može prodati “licencu” za korištenje knjige, ili vam može ograničiti gdje možete čitati knjigu?
 • Free i opensource softver često ima ograničenja na daljnju distribuciju. Ta ograničenja se uglavnom mogu sumirati jednom rečenicom: “Svi primaoci free/opensource softvera moraju imati ista korisnička i prava distribucije kao i distributer”. Obični korisnici koji free/opensource softver koriste za svoje lične potrebe ili za potrebe unutar svoje organizacije ne moraju licencirati taj softver (jer ga ne distribuiraju).

OK, dosta je bilo teorije, slijede praktične stvari…

Evo par kratkih savjeta prije nego što krenete u projekat licenciranja:

 • Popišite sav softver koji se koristi u vašoj firmi, sa naglaskom na operativne sisteme (npr. Windows XP ili Windows 7), office pakete, email klijente i baze podataka.
 • Dobro provjerite da li posjedujete licence za “komercijalan” softver. Često se dešava da ste kupli nove, brand-name računare, sa preinstaliranim operativnim sistemom (tzv. OEM licenca), ali je neko na te računare instalirao noviju (“piratsku”) verziju operativnog sistema. Potražite dokaze kupnje (račune, serijske ključeve zalijepljene na računar) i iskoristite OEM licence!
 • Nakon uvida u stanje sa licencama, napravite strategiju i plan djelovanja. Možete licencirati sav vlasnički softver koji koristite, ali možete i pokušati (djelomično ili u potpunosti) zamijeniti taj softver sa free/opensource alternativama.
 • Nema univerzalnog rješenja koje će odmah riješiti vaše probleme. Za potpuni prelazak na slobodan softver potrebno je određeno znanje i iskustvo (ovo se posebno odnosi na velike organizacije, gdje je planiranje svakog koraka ključno). Međutim, i mali koraci mogu uštediti dosta novca, ili se taj novac može usmjeriti u domaće firme (zar nije bolje uložiti u lokalnu ekonomiju i IT support poslove, umjesto plaćati licence inostranim firmama?)

Za kraj, evo i prijedloga free/opensource softvera uz čiju pomoć možete djelomično ili u potpunosti zamijeniti vlasnički softver.

 • Office paket: LibreOffice (zamjena za Microsoft Office)
 • Web preglednik: Mozilla Firefox (zamjena za Internet Explorer)
 • Email klijent: Mozilla Thunderbird (zamjena za Outlook)
 • Operativni sistem: Ubuntu, openSUSE (zamjena za Windows)
 • Windows emulator: Wine (omogućava pokretanje određenih Windows aplikacija na Linuxu)
 • Baza podataka: PostgreSQL (zamjena za Oracle ili Microsoft SQL Server)
 • Email server: Zimbra (zamjena za Microsoft Exchange)

Još više alternativa možete naći na: http://www.osalt.com

Sav spomenuti softver (osim operativnog sistema), moguće je koristiti i na Windows platformi, tako da možete uštediti makar novac koji biste morali platiti za Office ili Outlook. Preporučeni softver se također isto ponaša na Linux platformi, tako da korisnici koji nauče koristiti LibreOffice neće imati problema koristiti isti na Linuxu (ako već niste shvatili, budućnost leži u free softveru, free kao slobodan, free kao besplatan).

Na ovu temu možete diskutovati na našem forumu.

Comments are closed.